
24
20192n FEM DE CIENTÍFICS: OUS EN VINAGRE
El Mark va portar un ou en vinagre dins un pot.
El Mark ens va explicar que el vinagre desfaria la closca i que quedaria com una pilota que bota. Ens va agradar la idea i vam saber esperar uns dies.
Però al cap d’uns dies la sorpresa va ser molt impactant. L’ou s’havia fet gran i no passava pel forat del pot. I quan l’Agnès estirava per fer-lo sortir, l’ou va petar i van caure a la pica la clara, el rovell i una membrana. Vam tenir una gran frustració! Ja no podríem fer botar la piloteta!
Però als científics, com el Rafel, sovint els passen aquestes coses, i el que fan és repetir l’experiment. Doncs som-hi: Repetim-ho! Vam, estar tots d’acord.
Doncs ho faríem en pots més amples. Finalment vam prendre la determinació que 4 ous era un bon nombre. També vam decidir provar de posar colorant en el vinagre d’un dels ous per veure si es tenyia.
També vam tenir la gran idea d’anar observant cada dia els ous,a veure si hi notàvem algun canvi i així poder-los comparar. Vam pactar què voldríem observar i vam fer unes graelles d’observació i les vam enquadernar.
RESULTATS:
OU núm. 1: 22 dies en vinagre. Va botar com una pilota. El rovell, mirat a contrallum, surava, Vam decidir deixar-lo assecar. Mica en mica es va anar pansint. Molts dies més tard va quedar com un ou ferrat petit, dur com una pedra. I vam decidir també deixar-lo caure des de molt amunt a veure si petava. Vam llençar-lo de 25 cm en 25 cm fins a 2m i només es va esquerdar la pell de fora.
OU núm. 2: 4 dies en vinagre. Va botar com una pilota. El rovell s’enfonsava i se n’anava al fons. També vam deixar-lo assecar. Ha quedat com una pedra però d’un color una mica més fosc.
OU núm. 3 (colorant): 18 dies en vinagre. Va quedar tenyit. A contrallum no vèiem el rovell, era massa fosc, color lila. El vam fer botar cada vegada més alt, de 5 cm en 5 cm i al final va petar als 25 cm d’alçada. Va quedar el rovell de color taronja normal i la clara i la membrana tenyides.
OU núm. 4: 9 dies en vinagre. Vam posar una llanterna i vam veure que deixava passar la llum. Vam aprendre el concepte de TRANSLÚCID i vam recordar què vol dir TRANSPARENT i OPAC. També va ser curiós que el rovell ni surava ni pesava, estava enganxat a la membrana i no es movia. Va petar fent-lo votar poquet, no va poder donar la volta a la rotllana.
Hem vibrat d’emoció
en molts moments,
gràcies a aquests experiments!
Autors: Classe de l’Antàrtida – 2n