24
20216è hem participat al ‘100tífiques’
Un projecte per trencar estereotips en la investigació científica
Una dada sobre les dones i la ciència: segons estudis que s’han fet, moltes nenes a partir dels 6 anys comencen a pensar que no estan tan capacitades com els nens per estudiar ciències.
Per tal que això vagi canviant, des de 2016 cada 11 de febrer es celebra el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència i una de les activitats que es realitzen a Catalunya és el projecte #100tífiques. Aquest dia moltes científiques van fer conferències, que van haver de ser en línia per la COVID, per les més de 400 escoles i instituts que ens vam apuntar al projecte. El grup de 6è de l’Univers hi vam participar.
La Mariana, una científica que treballa a l’Institut de Recerca de l’Energia de Catalunya (IREC), ens va explicar la feina que hi fa. Ella treballa construint models matemàtics sobre el consum energètic: recullen a l’ordinador moltes dades sobre el què passa i així representen la realitat; això després ho utilitzen per fer prediccions del que segurament passarà en el futur, es fan simulacions i es pensa com trobar bones solucions abans que les coses s’esdevinguin.
A l’IREC estudien les millors maneres de tenir l’energia elèctrica que necessitem les persones. Treballen per a que cada vegada puguem utilitzar més energies netes i així no empitjori el problema del canvi climàtic.
Ens va explicar molt bé la seva feina i ens va sorprendre que tot ho fa davant l’ordinador: no és la imatge de científica amb bata blanca que a vegades tenim!