Blog Post Com triem de què ens disfressem? Reflexions de gènere sobre les disfresses de Carnaval

Com triem de què ens disfressem? Reflexions de gènere sobre les disfresses de Carnaval
febr.

27

2019

Com triem de què ens disfressem? Reflexions de gènere sobre les disfresses de Carnaval

Durant les darreres setmanes, a les aules els infants han pogut conversar sobre de què s’han disfressat altres anys, com trien la seva disfressa, de què els agrada disfressar-se i de què no… Converses que han estat interessants per evidenciar estereotips que no sempre deixen lloc a la tria lliure d’allò amb què cadascú se sent millor, per obrir la porta a la necessitat del respecte a la diversitat i del defugir els estereotips de gènere.  Als grups de mitjans i grans, s’han desenvolupat diferents propostes que convidaven a la reflexió i al debat: des de triar un paper a l’atzar amb el nom d’una disfressa i valorar si els agradaria disfressar-s’hi o no i perquè, fins a l’anàlisi de disfresses estereotipades i sexistes, passant per imaginar com són les persones realitzen certes tasques al món i identificar si les veiem, per norma, com a majoritàriament realitzades per homes.
Concretament, des dels grups de Grans ens arriben aquestes breus cròniques:

A partir d’un recull d’imatges hem reflexionat primer en grup i després en gran grup sobre el sexisme a les disfresses. Els infants no es mostren gens sexistes i els sembla molt injusta i innecessària la separació per gèneres en relació a temes tant quotidians com la roba, les disfresses, els esports…

Dilluns 11 de febrer vam dedicar una estona a reflexionar sobre els estereotips de gènere que hi ha al darrere de les disfresses de carnaval. Cadascú tenia una imatge d’una disfressa a l’atzar i havíem de donar la nostra opinió en petit grup sobre el que pensàvem d’ella: em posaria aquesta disfressa? Què canviaria? Tinc en compte que sigui una disfressa per a nens o per a nenes?

Després de la reflexió en petit grup, vam compartir entre tots i totes les nostres reflexions i vam analitzar quines característiques intenten transmetre les disfresses que socialment estan considerades per a nens o per a nenes. Vam veure que també hi havia altres disfresses que podien ser per a tothom. Vam arribar a la conclusió que cadascú pot anar disfressat com vulgui, que no té perquè haver disfresses de nens o de nenes,  però que és important pensar-hi abans sobre el per què de la tria de cadascú.

Uns granets de sorra en el camí de la coeducació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *