Blog Post Llegim?

Llegim?
març

5

2023

Llegim?

Aprendre a llegir és un procés dels més complexos i revolucionaris al mateix temps.

Els infants van descobrint mons imaginaris, informacions que aporten coneixement i sobretot els inclou en el dia a dia de la seva vida quotidiana.

Els nens i nenes, quan arriben a mitjans, s’apropen als llibres imaginant les històries que s’hi expliquen, alguns infants demanen a l’adult que els hi llegeixi, d’altres descodifiquen els títols i es fixen en paraules que s’assemblen o lletres que surten al seu nom… d’altres comencen a llegir, compartint l’emoció amb el grup i les mestres.

I com els acompanyem? 

Oferint espais on llegir sigui un acte atractiu, de descoberta i social. L’adult acompanya amb un gest, amb la mirada, amb calma, mostrant respecte, presència, que confiem en ells i elles i partint de la idea que cadascú fa el seu procés. 

I quins llibres?

Els llibres ens envolten diàriament: a la biblioteca d’aula,on hi trobem àlbums il·lustrats, còmics, llibres de coneixement, llibres joc, qualsevol estona és bona per compartir-ho amb el grup.

Amb la biblioteca silenciosa, on trobem una gran varietat de llibres de lectura, amb diferents tipologies i estils, per poder llegir concentrat, llegint per dins o xiuxiuejant…

Als ambients, on s’ofereixen biblioteques relacionades amb la seva naturalesa, llibres especialitzats, gruixuts, dels que conviden a pensar, crear, imaginar…

Però també busquem propostes diferents, especials, per crear debat, com són les bibliomaletes. 

Al llarg d’aquest curs, hem tingut la sort de tenir durant unes setmanes bibliomaletes temàtiques per poder descobrir lectures que ronden al voltant d’un tema interessant i del que se’n desprenen converses compartides que ens fan observar l’entorn amb una mirada més ampla.

Visitar la biblioteca del barri o participar en festivals literaris, també ens ajuden a descobrir espais del nostre entorn on els llibres són els protagonistes. 

Però la lectura també és fer vincle, aprendre dels altres, fent lectures en veu alta per part de les mestres, recomanant-nos històries entre iguals, que no ens podem perdre, i llegir amb la companyia dels nostres estimats Mestres Apel·les.

Qui són els Mestres Apel·les?

Mestres jubilades, La Lupe, l’Albert, la Montse i la Susanna, que conserven intacta la vocació i l’energia a parts iguals. Venen a les aules de 1r i 2n cada setmana per oferir-nos lectura i conversa al voltant dels llibres. Són moments màgics! 

Els infants, quan arriben al tram final de la nostra comunitat, mostren cada vegada més autonomia en l’art de llegir i això els permet anar incloent la lectura en tasques i propostes més complexes i gestionar el préstec d’aula, atrevint-se a fer lectures cada vegada més llargues!

La lectura ens envolta, i cada infant, amb els seus gustos, interessos i ritmes, va avançant per anar gaudint, pas a pas, del plaer de la lectura… Un plaer extraordinari per a tota la vida!

Llegim?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *